bmbrastwitweb

Un total de 97 persones han hagut de ser evacuades aquesta passada matinada per un incendi que s’ha declarat a les 2:37 hores en el bloc de pisos del número 11 del carrer Raseta, en el barri del Canal. El lloc on ha començat el foc es troba en un pati de llums que uneix els blocs dels números 11 i 9 del mateix carrer i hauria actuat com a xemeneia fent pujar les flames cap als pisos superiors. Els bombers no tenen clar en quin habitatge ha començat l’incendi, ja que podria ser en un dels pisos situats entre la primera i cinquena planta, segons el que han dit els pèrits als veïns. Tot i l’espectacularitat de l’incendi cap persona ha resultat ferida i només cal lamentar danys materials.

Segons informació facilitada per Bombers i Guàrdia Urbana s’han desallotjat a 51 veïns del bloc del número 11 i a 46 del bloc del número 9 que han estat traslladats al centre cívic Pont de la Cadena; els veïns dels pisos superiors se’ls ha confinat a l’interior dels seus habitatges. S’ha vist afectat el pati interior i una habitació del pis primer segona i els balcons de la galeria dels quarts, cinquens i sisens pisos, tot i que els dos immobles han quedat plens de fum. Els dos blocs afectats tenen 10 pisos d’alçada amb quatre habitatges per planta.

A les 3:18 hores els Bombers han donat per controlat el foc i han començat les tasques de ventilació i revisió. A les 4:40 hores els veïns han pogut tornar als seus domicilis, a excepció dels del pis de la primera planta, on hauria començat el foc. “És un pis que hi viu un matrimoni amb dos fills petits que han pogut agafar les coses bàsiques i han marxat”, explica Maribel G.

En l’extinció del foc hi han treballat 10 dotacions dels Bombers, Guàrdia Urbana, Mossos d’Esquadra, tècnics de les companyies de serveis i el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM). S’ha obert una investigació per aclarir les causes de l’origen del foc.

Un gran ensurt

Maribel G. ens explica com ha viscut l’incendi: “M’havia acabat de posar al llit perquè havia estat treballant, al cap de pocs minuts vaig començar a sentir com a explosions o cops molt forts i veïns que cridaven foc, foc, foc. Em vaig aixecar, em vaig vestir, vaig anar cap a la cuina i vaig veure per la porta del safareig que tots els llençols que tenia estesos estaven cremant. Vaig intentar tirar-hi aigua per, com a mínim intentar apagar el foc dels llençols, però no hi havia aigua; automàticament ens van començar a picar per l’intèrfon que baixéssim, però com que visc al pis 10 els vaig dir que no podia baixar i aleshores els tres veïns del desè -hi ha un pis que no hi viu ningú- ens vam quedar a dalt i vam mantenir el contacte per telèfon”.

En un pis de la primera planta del mateix bloc viuen els tiets de la Maribel que tenen 79 i 78 anys. “Estava preocupada per ells, vaig parlar amb la tieta i li vaig dir que m’havia de quedar a casa, em vaig situar al menjador perquè vaig pensar que era el lloc més segur i que dona més a l’exterior del meu pis”.

Va ser la tieta de la Maribel la qui li va dir que els cops que havia escoltat era dels bombers intentant esbotzar la porta del pis primer segona, “però com que la meva tieta té la clau del pis dels veïns i la del pati de llums els les va donar perquè poguessin entrar més fàcilment”.

La Maribel tot i que tenia la cuina plena de fum va mantenir la calma “perquè sabia el que havia de fer, perquè he participat en algun simulacre”, però va patir en escoltar les converses entre els bombers. “És com les pel·lícules se sent tot el que diuen els bombers i vaig sentir que un bomber deia “estic tancat, no puc sortir per enlloc”; llavors vaig donar un cop a la porta del meu pis i li vaig dir si volia que li obrís la porta, em va dir que sí i va entrar, es va treure la màscara, estava esgotat, i en veure que el meu pis estava ple de fum em va dir que obris la porta del balcó per ventilar el pis”. Quan el bomber va recuperar l’alè “es va tornar a posar la màscara i va anar escales avall”.

La Maribel no es va posar al llit fins que va veure marxar el darrer camió de bombers tot i que no ha pogut aclucar l’ull, “a més he tingut taquicàrdies”, ens diu mentre intenta recuperar-se de l’ensurt. Es mostra molt agraïda per la feina feta per tots els cossos de seguretat i emergència “perquè van arribar de seguit i la seva actuació ha estat ràpida i impecable”.

Josep Ferrer

Fotografies cedides per Maribel G. (veïna afectada):

Fotografíes cedides per la Guàrdia Urbana:

Estat del safareig d’un dels pisos afectats (fotografies de Maribel G.):